Slovenija zelena dežela

0.00 

Leta 1991 je med Panonsko nižino in Jadranskim morjem nastala nova srednjeevropska država Slovenija in tako praznuje ta majhna, z biseri naravne in kulturne dediščine bogata Slovenija letos svoj 30. rojstni dan. Težko bi rekla, da obstaja glede na njen »skromen« obseg še kakšna bolj raznolika država, kot je Slovenija s svojimi obširnimi gozdovi, Kočevskim pragozdom, kjer se skrivajo risi, medvedi in volkovi, z mogočnimi Alpami, ki jih krasijo številna alpska jezera, slapovi in gorski očaki, med katerimi se s svojimi 2864 metri bohoti Triglav, naša najvišja gora in naš simbol, upodobljen v državnem grbu.

Mogočni Triglav bdi tudi nad Kamniško-Savinjskimi Alpami in Karavankami, pazi na apnenčasto-podzemeljski svet Krasa, se že stoletja spogleduje z Jadranskim morjem, ki velja za »slovensko okno v svet«, skrbno varuje vinorodno bogastvo vse od Vipavske doline pa do Prekmurja, kjer se njegov pogled med nizkimi goricami in za obrečnimi ravnicami reke Mure zaključi. Vse lepote Slovenije so prikazane v tej knjigi in ko obrneš zadnji njen list, se ti postavljata zgolj dve retorični vprašanji Kje najti še lepši je svet? Kje lepše je kot doma?, ki si ju je postavil tudi naš legendarni Slavko Avsenik v pesmi Slovenija, od kod lepote tvoje.

Dr. Renata Debeljak

Ni na zalogi

Kategorija:

Opis

Ob prebiranju monografije Slovenija, zelena dežela, se tako v domačinih kot v tistih, ki Slovenijo obiščejo prvič, prebudi popotniška želja, ki obiskovalce vodi po čarobnih poteh, na katerih odkrivajo bogato zgodovino, navdihujoče umetniške stvaritve in neokrnjeno naravo.

Prevodi opisov znamenitosti v angleščino in nemščino pa slovensko pokrajino približujejo tudi tujcem, ki želijo pobližje spoznati ta biser narave in ga dodati na svoj seznam navdušujočih, sproščujočih in v vseh pogledih vabljivih turističnih destinacij.

Dodatne informacije

Leto izida

2021