V goricah

25.00 

Knjiga V goricah opisuje delovne navade in praznične običaje pri Svetem Lovrencu v Slovenskih goricah – občina Jurišinci in sosednjih krajih skozi čas.

Lljudje tod so živeli in preživeli številne politične spremembe in državne ureditve. Ob tehnološkem razvoju, nastanku novih držav ali spremembah političnega sistema, so se na deželi pojavljali tudi novi običaji. Tako so se pojavili novi prazniki in sčasoma se je bolj ali manj oprijelo vse, kar je z njimi povezano. Vsako kasnejše obdobje je prineslo nekaj novega in se pomešalo s starim. Vse to pa je življenje bogatilo in se z novimi generacijami prenašalo iz roda v rod. Ni naključje, da smo Slovenci dva največja državna praznika umestili prav v čas, ko so naši predniki praznovali poletni in zimski kres.

Slovenci se moramo v času globalizacije, hitrih sprememb in novih povezovanj še bolj zavedati svojih korenin in jih tudi ohraniti. Naša država Slovenija naj nam bo svetinja, naš jezik, navade in običaji pa vrednote, ki jih prenašajmo iz roda v rod!

1000 na zalogi

Kategorija:

Opis

V Slovenskih goricah imamo bogato dediščino. Spremembe so se v življenju našega človeka vedno dogajale, prinašale so nekaj novega in izrinjale staro. Vendar staro ljudsko izročilo tudi v naši okolici še živi, veliko pa ga je že šlo v pozabo. Da bi se ga vsaj nekaj iz naših krajev ohranilo tudi v pisni obliki, sem v tej knjigi ob uvodnih razlagah Nika Kureta iz Prazničnega leta Slovencev poskušal opisati naše delovno in praznično leto, navade in običaje, ki so boga-tile in še bogatijo vsakdanje življenje naših ljudi v Srednjih Slovenskih goricah oz. pri Svetem Lovrencu v Slovenskih goricah, v občini Juršinci.

Pri Svetem Lovrencu v Slovenskih goricah, v občini Juršinci in sosednjih krajih so se kljub hitremu gospodarskemu razvoju in spremembi načina življenja še ohranile nekatere stare delovne navade in praznični običaji. Njihov izvor navad pa sega daleč v preteklost.

Naši daljni predniki so bili naravno ljudstvo, ki je bilo odvisno predvsem od narave. Naravnih pojavov si niso razlagali tako kot jih razlaga znanost v današnjem, civiliziranem svetu. Na osnovi svojih opazovanj in dognanj so verovali v naravne sile. Prepričani so bili, da jim lahko koristijo ali škodujejo. Ob tem so se razvile razne navade in običaji. S prihodom krščanstva so stara verovanja, navade in običaje počasi opuščali, a ne popolnoma. Njihovi dobri so se pomešali in prepojili z novimi krščanskimi običaji in praznovanji in se ohranili vse do današnjih dni.

Dodatne informacije

Število strani

276

Leto izida

2019

Naročila

Knjigo mogoče naročiti tudi po povzetju po ceniku pošte Slovenije ali na naslovu Polenci 44, 2257 Polenšak oz. po predhodni najavi na gsm 031/556-530 vse dni v tednu.